Languages:
Netherlands English 
Information
  • F.A.Q.

    The 15 most frequently asked questions about the SC2
  • Sports

    For which sports is the Smartcap suitable?

News
  • 28-11-2016
  • 28-11-2014
  • 28-11-2014
  • 27-01-2014

About Smartcap

Safety

English text will come soon.

De Smartcap is een innovatieve hoofdbeschermer. Wij weten dat het product daarom vragen oproept ten aanzien van veiligheid. Daarom deze vraag en antwoord over de veiligheid van de Smartcap:
 

1. Is de Smartcap een goedgekeurde helm?

Nee, de Smartcap is (nog) niet goedgekeurd volgens een helm normering. Maar hoe het in detail werkt verschilt per sport:

Schaatsen
De Smartcap is ontstaan in 2004 vanwege omdat adequate hoofdbescherming op het ijs niet voorhanden was. Bestaande helmen (fietsen, ijshockey, shorttrack, skiën) voldeden om verschillende redenen niet aan de eisen die schaatsers stelden. De Smartcap voorzag in een lacune. Op de vraag of de helm dan goedgekeurd is volgt de wedervraag: volgens welke norm? Er bestaat geen normering voor helmen voor (het Nederlandse) schaatsen (op de baan, op natuurijs). Op dit moment wordt gekeken door diverse instanties wat/hoe de norm zou kunnen zijn. Wij als Smartcap hebben besloten niet te wachten op de norm en hebben de eerste generatie Smartcap en de SC2 op de markt gebracht. Wij vinden dat de consument uiteindelijk dus zelf beslist.

Watersporten
De Smartcap SC2 haalt (met een ruime marge) de impacttest (TÜV) voor de watersport (EN1385). Dit betekent dat het in principe geschikt is voor waterskiën, wakeboarden, raften, kitesurfen, etc. Een volledige test in 2009 zal definitief de Smartcap onder de normering doen vallen en de eerste flexibele watersport helm ter wereld maken! Op dit moment wordt de cap ook getest door professionele watersporters.

Skiën en Snowboarden
De Smartcap is een alternatief voor een skihelm op het moment dat een volledige helm niet nodig is op de piste. Ter informatie: er gaan zelfs geluiden op om harde helmen op de piste te verbieden omdat ze vaak meer schade toebrengen dan goed doen (bij een botsing tussen twee sporters). De harde schaal van de skihelm blijkt daarnaast in de praktijk bijna nooit nodig te zijn omdat penetratie nauwelijks voorkomt (zeer scherpe objecten). Ook zorgt de harde schaal voor een stuitereffect op de grond waardoor ook vaak extra schade ontstaat. Wij doen actief mee aan deze discussie die de (25 jaar oude) helmennorm (afkomstig van het motorrijden) kritisch onder de loep neemt.

Fietsen
De Smartcap voldoet niet aan de fietsnorm. Wij zien fietsen niet als een toepassing op dit moment. Uiteraard is het aan de gebruiker zelf om te beslissen (tenzij een helm verplicht is zoals bij skatelessen).
 

2. Hoe veilig is de Smartcap?

De eerste generatie is opgebouwd uit een mono schuim wat ook gebruikt wordt bij hockey uitrustingen. De tweede generatie SC2 heeft 3 schuimlagen waarbij de kern zorgt voor sterke demping van een botsing. Zoals gezegd dus ruim voldoende voor de watersport. Bij het schaatsen valt men vaak voor- of achterover. De Smartcap heeft daar voldoende schuim zitten om de klap op te vangen. Bovendien veert het schuim terug zodat bij een lichte val de cap weer hergebruikt kan worden. De KNSB adviseert schaatsers om een Smartcap te dragen en geeft ook al haar kinderen bij het Aegon Junior Schaatsspelen een Smartcap (in plaats van een fietshelm). Uit de praktijk weten we inmiddels dat ons produkt goed beschermd op het ijs en op de piste (uit gebruikerservaringen van klanten die ten val kwamen).

3. Wat kunt u verwachten van ons in de toekomst?

Wij gaan de SC2 dus goed laten keuren volgens de watersport norm. Wij zullen actief meewerken aan het opstellen van de schaatshelm norm (dat die er gaat komen is zeker). Wij gaan meedoen aan de discussie over de skihelm norm. Wij blijven innoveren en zoeken naar oplossingen en materialen die onze produkten nog beter zullen maken. Kortom: wij willen sporters een alternatief blijven bieden voor de huidige generatie helmen die zeker niet altijd voldoet.

Wij adviseren altijd om bij een valpartij de Smartcap te vervangen (bij twijfel over de toekomstige werkzaamheid).

Shopping Cart
No items your cart

Webshop