Taalkeuze:
Netherlands English 
Informatie
  • F.A.Q.

    De 15 meest gestelde vragen over de SC2
  • Sporten

    Voor welke sporten is de Smartcap geschikt?
  • Nieuws

    Bekijk het laatste nieuws

Nieuws

Over Smartcap

Meer dan 40 keer gevallen op de Weissensee !!
20/12/2011

Een paar weken geleden stond er een artikel in De Volkskrant van Tjerk Gualtherie van Weezel met als titel “ Als IJshazen over De Weissensee”. Een mooie sfeertekening van  een Toerschaatser, die zijn 1e ervaring beschrijft met 200 kilometer schaatsen op de Weissensee. Iedereen weet inmiddels dat het ijs op het bergmeer in Karinthië niet te vergelijken is met ijs van de kunstijsbanen in Nederland, maar de auteur maakt er wel een erg dramatisch verhaal van  Meer dan 40 keer vallen betekent – gemiddeld - een valpartij om de 5 km !

Het kan bijna niet anders of Tjerk Gualtherie van Weezel moet niet de juiste schaatsen voor dit echte natuurijs onder hebben gehad. Gelukkig constateert hij zelf dat hij niet de juiste techniek beheerst (hij zit veel te diep) met als gevolg dat hij voorover struikelt zodra een ijzer een scheur raakt. Een bekend euvel en het is daarom niet voor niets dat veel  Weissensee-gangers voor een ander type schaats kiezen zoals de free-skate voor het “ruige werk”. Meer dan 80% rijdt inmiddels op dit type schaats !!!
Niet dat er dan geen valpartijen plaatsvinden, maar veel minder dan 40 keer. Met 10 keer heb je het normaal gesproken wel gehad maar het blijft opletten.


Dat de auteur schrijft dat hij na 200 kilometer “beurs” is  kunnen wij ons goed voorstellen. Hij heeft dan nog geluk gehad dat hij niet hard op zijn hoofd is terecht gekomen. Het artikel begint met de beschrijving van de valpartij van een Groninger, die zojuist hard op zijn hoofd is gevallen. Als hem wordt gevraagd welke dag het is, antwoord hij “woensdag”” terwijl de Toertochten op de Weissensee sinds jaar en dag op dinsdag en vrijdag worden gereden. De onfortuinlijke schaatser wordt in de volgauto van de EBHO geladen en voor hem zit de tocht er op.


Hoofdletsel komt veel voor op de Weissensee en is de grootste zorg van de organisatie. Het verplicht stellen van hoofdbescherming is dit seizoen (nog) niet de orde. Veel schaatsers zijn zo verstandig om een echte schaatshelm – de Smartcap - aan te schaffen en hiermee kan veel leed worden voorkomen, zoals veel schaatsers inmiddels hebben ervaren.

Winkelwagen
Geen artikelen

Webshop