Taalkeuze:
Netherlands English 
Informatie
  • F.A.Q.

    De 15 meest gestelde vragen over de SC2
  • Sporten

    Voor welke sporten is de Smartcap geschikt?
  • Nieuws

    Bekijk het laatste nieuws

Nieuws

Over Smartcap

Schaatsers dit seizoen 'wakker geschud'
18/12/2011

Gastbijdrage van Ben Jongejan


Het lijkt erop dat er veel schaatsers dit seizoen eindelijk ‘wakker’ zijn geworden en nu echt zonder kopzorgen hun rondjes willen schaatsen.


Laatst was ik ’s avonds op een publieksuur in Thialf Heerenveen en zag daar tot mijn positieve verbazing dat er behoorlijk wat mensen met hoofdbescherming rond reden. Sommige lijken gezamenlijk afgesproken te hebben met een clubje een Smartcap te dragen in plaats van een muts. Zelf heb ik mijn Smartcap een dagje uitgeleend aan een goede kennis die er ook wel eens mee wilde rijden. Diezelfde dag kreeg ik een telefoontje van hem met de vraag of zijn schaatsmaatje hem ook een dagje mocht lenen en dat hij er zelf een gekocht heeft. ‘Natuurlijk’ zei ik: ‘Als ik hem maar wel weer terug krijg!’


Afgelopen zaterdag bij de marathon van Amsterdam wilde ik hem namelijk weer op natuurlijk. Daar viel mij overigens ook op dat er naast Marathonploeg De Goudse-Smartcap ook enkele andere rijders in het peloton voor hun eigen veiligheid kiezen en een Smartcap te dragen.


Niet geheel onterecht bleek bij de dames wedstrijd, waar er een hard onderuit ging en de schaats van een tegenstander achter haar oor kreeg geboord. Het gevolg was een diepe snede en een bezoek aan het ziekenhuis. Ook deze blessure had voorkomen kunnen worden door de Smartcap, aangezien de oren  beschermd worden.


Waar hoofdbescherming in wedstrijdverband bij marathonschaatsen zijn intrede heeft gemaakt, blijft het langebaan schaatsen nog achter. Ook hier komen zo nu en dan lelijke valpartijen met hoofdletsel als gevolg voor. Zo heb ik vorig jaar een hersenschudding opgelopen als gevolg van een valpartij. Vorige week werd ik op Nederlandse langebaan schaatsklassieker de Eindhoventrofee op de 500m onderuit gereden. Op zo’n moment kan je niks meer en hoop je op een goede afloop. De gedachte ‘waar is mijn Smartcap’ schoot door mijn hoofd. Gelukkig liep het goed af zonder ernstige blessures voor mij en mijn tegenstander. De beelden van de val kun je vinden op www.benjongejan.nl/videoIk ben ervan overtuigd dat er vroeg of laat ook in het langebaanschaatsen de helmplicht wordt vastgesteld. Tot die tijd is het aan uzelf om u goed te beschermen tegen de zeer vervelende gevolgen van hoofdletsel.


Sportieve groet,


Ben Jongejan

Winkelwagen
Geen artikelen

Webshop