Taalkeuze:
Netherlands English 
Informatie
  • F.A.Q.

    De 15 meest gestelde vragen over de SC2
  • Sporten

    Voor welke sporten is de Smartcap geschikt?
  • Nieuws

    Bekijk het laatste nieuws

Nieuws

Over Smartcap

Praktijkvoorbeeld met hersenschudding
26/11/2011
 

HELMEN OP BIJ HET SKIËN EN SCHAATSEN


Geschreven door Iwan Nijkamp on 25 november 2011.


Tegenwoordig zie je op de ijsbanen en op de pistes dat er steeds meer helmen worden gedragen. Ieder jaar weer lezen we in de krant een aantal gevallen van (zwaar) hoofdletsel veroorzaakt door het schaatsen of opgelopen tijdens de wintersport. Vooral bij het schaatsen, en zeker op natuurijs is het aantal ongevallen met hoofdletsel aanzienlijk meer dan je zou denken. Bij het wielrennen en mountainbiken is een helm meestal verplicht tijdens de wedstrijden en toertochten en zie je vrijwel iedere wielrenner met een helm op, bij het schaatsen is dat totaal anders.

 


Praktijkvoorbeeld met hersenschudding


Vorig jaar werd ik zelf vroeg in het seizoen geconfronteerd met de gevolgen van een harde val op het ijs. Na een training in Enschede liep ik naar de binnenbaan om mijn zoontje op te halen die daar training had gehad. De trainer kwam naar mij toe en vertelde dat mijn zoon tegen een ander kind was aangereden waarna hij met zijn hoofd op het ijs was gesmakt. Op zich ging het goddelijk met hem, na de eerste schrik had hij zelf nog even geschaatst. Ook een geheugentestje was geen probleem.


Op de terugweg, ongeveer 30 minuten rijden begon hij anders te worden, hij praatte warrig en zei dat hij zo moe was. Thuis ging het binnen 5 minuten helemaal mis, huilen, huilen, ik heb zo'n hoofpijn en heel raar praten, hij herhaalde alles wel een aantal keren. Ook moest hij spugen. Omdat het zaterdag was konden we niet naar onze eigen huisarts maar moesten we naar de huisartsenpost in Hengelo. Tijdens de rit naar Hengelo viel mijn zoon telkens weg, akelig om te zien en we waren er niet gerust op. Daar aangekomen werden we gelukkig snel geholpen en na onderzoek bleek dat het mannetje een hersenschudding had opgelopen. Het duurde ruim 4 weken voordat hij weer helemaal hersteld was.

 


Schaatshelmen


Ik wilde dit nooit weer en kocht die volgende week 2 smartcap helmen 1 voor mijn zoon en 1 voor mezelf. Sinds die tijd draagt mijn zoon de helm altijd bij het schaatsen. In eerste instantie vonden sommige kinderen het een raar gezicht maar inmiddels, we zijn een jaartje verder, zie je gelukkig steeds meer kinderen die een helm dragen bij het schaatsen. 


Zelf draag ik de helm in ieder geval standaard bij toertochten en op drukke avonden op de ijsbaan. Het zijn vaak de schaatsen van een ander die je verwonden en in een valpartij waarbij je onverwacht betrokken wordt komt het niet zelden voor dat je achterover klapt in plaats van voorover.


 

Winkelwagen
Geen artikelen

Webshop