Taalkeuze:
Netherlands English 
Informatie
  • F.A.Q.

    De 15 meest gestelde vragen over de SC2
  • Sporten

    Voor welke sporten is de Smartcap geschikt?
  • Nieuws

    Bekijk het laatste nieuws

Nieuws

Over Smartcap

Smartcap gaat naar de Plansee - Veiligheid gaat boven alles op d
07/02/2010
Schaatsen op natuurijs is niet geheel zonder risico. Daarom is het belangrijk niet alleen aandacht te hebben voor de techniek, maar ook voor de kleding en het materiaal. Met een helm op het hoofd over het ijs glijden ziet er dan niet zo sportief uit, maar veiligheid gaat boven alles.


Ab Krook kijkt ietwat zuur. Schaatsen met een helm op je hoofd... Nee, de chef d’equipe van het project Plansee van De Twentsche Courant Tubantia is nou niet direct een voorstander van schaatsen met een dergelijke hoofdbescherming. „Ik zou het niet adviseren voor de Olympische Spelen, maar voor lange toertochten kan het zeker”, zei Krook eerder deze week tijdens de tweede clinic voor de ruim 150 deelnemers aan het schaatsproject van deze krant. „Je moet goed voor jezelf zorgen. Als je valt en je hebt geen bescherming, dan kan het misschien te laat zijn”, hield de voormalig bondscoach het gehoor voor. Hoe je er uitziet noemde hij minder belangrijk. „Schroom niet en probeer eens wat uit om te kijken of het bevalt.”

Om onder schaatsters het gebruik van een veiligheidshelm te stimuleren, wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een moderner ogend hoofddeksel. Verantwoordelijk hiervoor zijn Martien Pater en zijn zoon Martijn, samen eigenaar van het bedrijf Free Skate uit Vorden. Vier jaar geleden zijn de twee begonnen met de productie van de zogeheten Smartcap, een comfortabele en superlichte bescherming (90 gram) van het hoofd voor schaatsers tijdens lange toertochten op natuurijs of op kunstijs.

Het gebruik van de standaarduitvoering wordt inmiddels ondersteund door de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond. Maar daarmee was de ondernemer uit Vorden er nog niet. „Mensen vonden het er niet uitzien, riepen ‘Willempie!’ en dat soort dingen en maakten daarom niet gebruik van de helm.”

Het type Pirate werd bedacht. Hetzelfde principe, maar dan met een iets stoerder image. „Tien euro duurder en het liep als een trein”, kijkt Pater op de succesvolle introductie van de Pirate .

Inmiddels werken vader en zoon hard aan de productie van de verbeterde SC2 (Smartcap 2). „Anderhalve week geleden was ik hiervoor nog in China, waar de helm wordt gemaakt. Het wordt een heel innovatief helmpje. Je kunt ‘m in de wasmachine doen, hij heeft afneembare oorstukken en wordt in tien verschillende kleuren geleverd. Verder kan ik er nog niet al te veel over kwijt.”

De nieuwste Smartcap is volgens hem een goed alternatief voor mensen die willen sporten met een hoofdbescherming, maar geen helm op willen hebben.

Overigens is Pater, die zelf al vijftien keer de 200 kilometer op de Weissensee heeft geschaatst en driemaal tijdens de tocht heeft moeten afhaken, ook de man achter de free-skate: een langlaufschoen bovenop een lage schaats. De voordelen van deze combinatie zijn comfort, warme voeten, geen blaren, meer stabiliteit en erg geschikt voor minder technische schaatsers. Met name voor deelnemers aan tochten op natuurijs. „En ideaal bij het klunen. Je haalt zo de ijzers van de schoen en loopt iedereen voorbij”, aldus Pater.
Winkelwagen
Geen artikelen

Webshop